Annons
Nyheter

47,6 grader - värmeböljan ökar i Australien

En sommarhetta med rekordtemperaturer pressar elnäten till bristningsgränsen i den folkrika australiska delstaten New South Wales. Risken för bränder klassas som "katastrofal" på flera håll.(TT)
Publicerad 11 februari 2017

En hetta utöver det vanliga plågar stora delar av New South Wales, där bland annat storstaden Sydney ligger. Bland andra The Sydney Morning Herald (SMH) sprider myndigheternas varningar om strömbrist, och vädjanden om att spara på exempelvis luftkonditionering.

Ännu har inga större strömavbrott rapporterats, men hushåll och företag har ombetts att inte laga mat och att inte titta på tv under helgen. Folk uppmanas att bara kyla rum där de befinner sig, och till lägst 26 grader.

””
Annons

48 grader

Under lördagen nådde temperaturen över 45 grader Celsius på flera håll i Sydneyområdet, cirka 40 grader i inre delar av staden - även om det nere vid det berömda operahuset i hamnen var mer än tio grader svalare.

Flera värmerekord sattes under lördagen. I Ivanhoe i centrala New South Wales noterades på eftermiddagen 47,6 grader, varmast i delstaten hittills denna sommar enligt väderbyrån BOM NSW.

I Penrith, strax väster om Sydney, nådde termometern 46,9 grader, en aldrig tidigare skådad nivå för orten, twittrar BOM NSW. Penriths tidigare värmerekord, från 2013, var 46,5 grader.

På söndagen ska temperaturerna sjunka. Därmed klarar sig säkerligen tidernas delstatsrekord, som lyder 49,7 grader vid postkontoret i Menindee i inlandet en januaridag 1939.

Men värmeböljan kan göra februari 2017 till den varmaste sensommarmånaden som noterats, ungefär åtta grader varmare än vanligt. Februari på södra halvklotet motsvarar augusti på norra.

"Katastrofal" fara

Totalt eldningsförbud råder i delstaten. Myndigheter varnar för att brandfaran på flera håll under söndagen kommer att nå "katastrofal", den högsta nivån på en sexgradig skala, något som är mycket ovanligt. Redan på lördagen rasade 45 skogs- eller gräsbränder, ungefär en tredjedel av dem var inte under kontroll.

Shane Fitzsimmons vid räddningstjänsten säger till brittiska The Guardians liverapportering att brandmän har förberett sig för "några av de värsta tänkbara förhållandena i New South Wales".

Svalka vid stränderna

Annons

Många söker svalka på stränderna, där livräddare uppmanar folk att vara försiktiga i värmen och solen.

””

Flera sportevenemang har ställts in på grund av hettan, som dock i stort sett håller sig i New South Wales. Övriga delar av Australien har för tillfället ganska normala sommartemperaturer, ofta runt 30 grader.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons