GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Expert: Ingen vill ha militär konfrontation

För varje ny provskjutning från Nordkorea ökar spänningarna i världspolitiken ytterligare. Men hur nära är vi egentligen ett kärnvapenkrig? Nordkoreakännaren Niklas Swanström tonar ner riskerna, men varnar för den mänskliga faktorn. 1. Varför sker upptrappningen just nu?(TT)
Publicerad 29 augusti 2017

1. Varför sker upptrappningen just nu?

Nordkoreas provskjutning på tisdagsmorgonen kom efter att omvärlden infört tuffare sanktioner mot diktaturen. Att roboten passerade över japanskt territorium ses som en ny nivå av provokation.

””

Det vart troligen ett medvetet val att skicka roboten över ön Hokkaido.

””

2. Varför är Nordkorea så kaxigt?

Nordkoreas provskjutningar är delvis ett svar på de gemensamma militärövningar som Sydkorea och USA regelbundet håller i regionen.

””

Omvärldens sanktioner har också triggat ett aggressivare beteende från Nordkorea. En tredje anledning stavas inrikespolitik; diktatorn Kim Jong-Un behöver visa sig stark för sitt lands prövade befolkning.

3. Hur stor är risken för en kärnvapenattack?

Efter testskjutningen över Japan säger USA:s president Donald Trump att "alla alternativ är möjliga" vad gäller en motreaktion. Det ska främst ses som retorik.

””

Samtidigt gör det kärva läget att risken för misstag ökar. Utan någon direkt kanal för militär dialog kan en mindre händelse eskalera till något allvarligare.

””

4. Är världen nära ett tredje världskrig?

Det är osannolikt. Kina skulle troligen ge någon form av stöd till Nordkorea om USA skulle anfalla landet. Men Niklas Swanström tror inte att Kina skulle vara berett att gå in med soldater i konfrontation med USA, eftersom Kina vill undvika en situation som den under 50-talets Koreakrig.

””

5. Vad kan göras för att trappa ner situationen?

Det första steget är att försöka få till en dialog om militär krishantering, för att minimera risken för misstag och missförstånd, enligt Swanström. En viktig del är att återupprätta en så kallad "het linje" mellan Nord- och Sydkorea.

För att nå en mer långsiktig nedtrappning måste båda sidor kompromissa. För omvärlden gäller det att erkänna Nordkoreas oro för sin säkerhet och för utländska interventioner.

””

TT