Nyheter

Expert: "Nordkorea vill utmana Trump"

Skarpa reaktioner och fördömanden är att vänta efter Nordkoreas kärnvapentest. Men testet är ännu ett bevis på att omvärldens försök att påverka diktaturen misslyckas. - Det har skett en enorm eskalering i Nordkoreas utveckling av kärnvapen och robotar, säger Jerker Hellström, vid FOI.(TT)
Publicerad 3 september 2017

Forskaren John Nilsson-Wright vid organisationen Chatham House och University of Cambridge säger att syftena med testet är att avskräcka från ett militärt ingripande, förstärka ledarens legitimitet och att utmana USA:s president Donald Trump.

””

Han tror inte att sanktionerna hittills påverkat Kim Jong-Uns ställning, utan att regimen lyckas förmedla bilden av dem som resultatet av en hotfull omvärld.

””

"Bisarrt och oroande"

Nilsson-Wright tycker att USA bör fundera på acceptabla eftergifter för att minska spänningarna. Han betonar också vikten av att USA, Japan och Sydkorea visar att deras allians står stark.

Trump har enligt Nilsson-Wright hittills hanterat relationen med Sydkorea dåligt, genom att skicka signaler om att man kan vara på väg att bryta upp frihandelsavtalet mellan länderna.

””

Niklas Swanström, Asienforskare och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, betonar Kinas roll. Landet har fortfarande en omfattande handel med Nordkorea.

””

Kinesiskt dilemma

Nilsson-Wright beskriver det som att Kina står inför ett dilemma.

””

Jerker Hellström, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) konstaterar att Kim Jong-Un sedan han tillträdde i slutet av 2011 genomfört fyra provsprängningar, att jämföra med de två som hans pappa Kim Jong-Il utförde under sina 17 år vid makten. Han säger att eskaleringen ur det perspektivet är enorm.

””

"Söker partiklar"

Det senaste testet är inte oväntat, enligt experterna.

””

För att bekräfta kärnvapentestet krävs att expertis mäter strålningen vid den nordkoreanska gränsen och gör en analys av detonationen. FOI hjälpte till att hitta radioaktivt xenon i Sydkorea efter provsprängningen 2006.

””

TT