Annons
Nyheter

Liten hjälp till krigsdrabbade i Afghanistan

Civilbefolkningen i Afghanistan kommer allt mer i kläm av inbördeskriget - siffran över döda och skadade är den högsta sedan 2009, visar en FN-rapport. Hjälpen till dem som skadas är ofta obefintlig, enligt Svenska Afghanistankommittén.(TT)
Publicerad 6 februari 2017

Rapporten från FN:s Afghanistanmission (Unama) är en dyster påminnelse om att striderna fortsätter, mer än 15 år efter det att försvarsalliansen Nato och krigsherrarna i Norra alliansen störtade talibanerna från makten. Nästan 3 500 civila dödades under förra året, och strax över 7 900 skadades, skriver nyhetsbyrån AFP.

Björn Lindh, kommunikationschef för biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén (SAK), befinner sig på plats i huvudstaden Kabul. Han säger att säkerhetsläget gradvis har försämrats sedan 2005-2006, och att internflyktingarna har blivit fler på grund av upptrappningen.

””
Annons

Ingen sjukgymnastik

Nästan en tredjedel av de civila offren var barn - en ökning med 24 procent sedan 2015. Siffran förklaras till stora delar med att många drabbas av så kallade blindgångare, det vill säga outlösta men fortfarande skarpladdade bomber och granater som barn kommer i kontakt med.

SAK räknar med att omkring 150 000 afghaner är i behov av protes.

””

Stänger skolor

I förra veckan publicerade amerikanska myndigheter en rapport som visar att de afghanska säkerhetsstyrkorna har tappat mark till talibanerna under det senaste året. Regeringsstyrkorna kontrollerar endast drygt hälften av landets distrikt.

””

Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket, säger att rapporten till stora delar bekräftar den tidigare bilden av säkerhetsläget. Migrationsverket gör dock bedömningen att många afghaner som söker i asyl i Sverige kan återvända till mer säkra delar av landet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons