Nyheter

Fler politiker avstängda i Hongkong

Hongkongs kommunistiska ledare stänger av ytterligare fyra av öns folkvalda parlamentsledamöter. Beslutet ses som ytterligare ett försök att underminera öns demokratiaktivister. En av dem som nu stängs av är en veteran inom parlamentet och känd försvarare av yttrandefrihet och demokrati.(TT)
Publicerad 2 december 2016

Hongkongs kommunistiska ledare stänger av ytterligare fyra av öns folkvalda parlamentsledamöter. Beslutet ses som ytterligare ett försök att underminera öns demokratiaktivister.

En av dem som nu stängs av är en veteran inom parlamentet och känd försvarare av yttrandefrihet och demokrati. De övriga tre tillhör den unga generation ledamöter med bakgrund i stadens gatuprotester som kräver ökad autonomi för Hongkong och skydd mot ökad inblandning från Kina.

Bråket började med att två självständighetsivrande parlamentsledamöter medvetet läste fel när de skulle svära in sig i parlamentet i oktober. Detta ansågs sedan strida mot Hongkongs konstitution och i början av november meddelade öns regering att de två parlamentarikerna skulle stängas av.

Hongkong är en så kallad speciell administrativ region i Kina och har hög grad av autonomi sedan överlämnat från Storbritannien 1997.

TT