Nyheter

FN: Jemenparter överens om hamnstad

Parterna i Jemenkriget har nått en preliminär överenskommelse för hur soldater ska dras tillbaka från den viktiga hamnstaden al-Hudaydah. Efter utdragna förhandlingar tycks den första delen av vapenvileavtalet som nåddes i Sverige i början av december kunna genomföras.(TT)
Publicerad 7 februari 2019

Efter utdragna förhandlingar tycks den första delen av vapenvileavtalet som nåddes i Sverige i början av december kunna genomföras.

"En preliminär kompromiss har avtalats, i avvaktan på att parterna ska konsultera vidare med deras respektive ledare", lyder ett uttalande från FN.

Företrädare för Jemens regeringsstyrkor och Huthirebellerna har suttit i FN-ledda samtal ombord på ett fartyg i Röda havet utanför al-Hudaydah i tre dagar.

Tillbakadragandet från staden skulle ske tidigare men sidorna har inte kunnat enas om hur avtalet ska tolkas och hur allt ska gå till i praktiken. Staden är en viktig hamnnod för att humanitär hjälp ska kunna nå fram till det svårt drabbade jemenitiska folket.

Enligt det som kallas fas ett i Sverigeöverenskommelsen ska militära styrkor dras tillbaka från hamnarna i al-Hudaydah-området, samt från områden där det finns anläggningar för humanitär hjälp. Enligt den ursprungliga planen skulle det ha skett två veckor efter den sköra vapenvilans start den 18 december.

Bägge parter har tydligt åtagit sig att följa och förstärka vapenvilan, enligt FN. Samtal för att spika formerna för tillbakadragandet väntas nästa vecka.

TT