Nyheter

Ryssland och Kina avvisar vapenvila

Ryssland och Kina lade båda in veto mot en resolution om sju dagars vapenvila i syriska Aleppo när FN:s säkerhetsråd röstade om förslaget. - Det är till största delen en provokativ åtgärd som underminerar rysk-amerikanska ansträngningar, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov inför omröstningen.(TT)
Publicerad 5 december 2016

Ryssland och Kina lade båda in veto mot en resolution om sju dagars vapenvila i syriska Aleppo när FN:s säkerhetsråd röstade om förslaget.

””

Även Venezuela röstade emot formuleringarna i resolutionen, som har tagits fram av Spanien, Egypten och Nya Zeeland. Angola avstod från att rösta.

Enligt Lavrov finns det hopp om att Ryssland och USA ska enas om hur gerillamän ska kunna lämna de områden de håller i östra Aleppo - vilket skulle slutföra den blodiga militära seger Damaskusregimen, med ryskt stöd, nu enligt alla tecken är på väg mot.

Resolutionen kräver en tillfällig vapenvila i Aleppo för att humanitär hjälp ska kunna nå människor som stängts in av striderna, uppger diplomater. I ett försök att tillmötesgå Ryssland inför omröstningen kortades tiden från ursprungliga tio dygn.

TT