Annons
Nyheter

FN larmar om brutala övergrepp i Burma

FN:s människorättschef säger att Burmas verkliga politiska ledare Aung San Suu Kyi har lovat att uppgifterna om oerhörda grymheter mot den muslimska minoriteten rohingya ska utredas.(TT)
Publicerad 3 februari 2017

Löftet gavs samma dag som FN offentliggjorde en rapport som säger att det som sker i den nordliga delstaten Rakhine närmar sig etnisk rensning.

Flera hundra människor har troligtvis dödats i den brutala militärinsatsen, konstaterar FN:s människorättsorgan OHCHR.

Annons

I rapporten vittnar människor som har intervjuats om massvåldtäkter, människor som bränts inne, soldater som öppnat eld mot flyende och barn, kvinnor och äldre som brutalt mördats.

Tiotusentals har flytt

"Den förkrossande grymhet som dessa rohingya-barn har blivit utsatta för är outhärdlig - vad är det för hat som får en man att knivhugga ett barn som gråter för att få mjölk av sin mamma?" frågar FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein i ett uttalande.

Sedan militärinsatsen inleddes i oktober har 66 000 människor flytt. Enligt rapporten har myndigheterna i Burma med "stor sannolikhet" gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten.

Har lovat utreda

Enligt al-Hussein har Suu Kyi lovat honom att låta utreda anklagelserna om systemiskt och omfattande våld.

””
””

Ett malaysiskt fartyg med mat, kläder och mediciner avlöpte på fredagen mot Burma. Premiärminister Najib Razak sade att syftet var att lindra rohingya-folkets lidande.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons