Annons
Nyheter

Besked från appellationsdomstol dröjer

"Inte i dag" hälsar appellationsdomstolen i Kalifornien om när den kan ge besked i ärendet som behandlar USA:s president Donald Trumps dekret om inreseförbud. Miljontals människor följde utfrågningen av domstolens tre domare och regeringens jurist via nätet och via tv.(TT)
Publicerad 8 februari 2017
””

Under tisdagen fördes en periodvis hetsig diskussion mellan de tre domarna i appellationsdomstolen och den jurist som företräder regeringen Trumps linje, det vill säga att det kontroversiella inreseförbudet har rättslig grund eftersom det rör nationens säkerhet.

"Muslimstopp"

Annons

På andra sidan står delstaterna Washington och Minnesota, som hävdar att inreseförbudet är diskriminerande och orättvist slår mot muslimer på grund av deras religion - vilket skulle innebära brott mot grundlagen.

Presidentorden innebär bland annat att ett inresestopp för flyktingar och för personer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

I de länder som pekats ur är majoriteten av befolkningen muslimer, vilket har fått kritikerna att argumentera att det rör sig om ett "muslimstopp" - något regeringen Trump förnekar. Och i fredags stoppade en federal domare i Seattle tillfälligt inreseförbudet efter att delstaten Washington, uppbackad av Minnesota, tagit frågan till federal (nationell) domstol.

Högsta domstolen

Donald Trump själv är segerviss och har sagt att han är beredd att driva fallet "genom systemet".

””

Oavsett utslag i appellationsdomstolen kommer det sannolikt att överklagas. Då kan avgörandet i Högsta domstolen dröja flera månader.

.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons