Nyheter

Frankrike varnar för rysk valrapportering

François Fillon leder mätningarna inför det franska presidentvalet, om man får tro en artikel publicerad av den statliga ryska propagandakanalen Sputnik. Nu varnar en fransk kommission för missvisande rapportering.(TT)
Publicerad 4 april 2017

"Presidentval 2017: Fillon leder mätningarna igen" lyder rubriken på en franskspråkig artikel publicerad förra veckan av den statliga ryska nyhetstjänsten Sputnik.

En uppseendeväckande nyhet, eftersom den konservative kandidaten François Fillon ligger på strax under 20 procent i de flesta opinionsundersökningar, medan Nationella frontens Marine Le Pen och mittenkandidaten Emmanuel Macron samlar runt 25 procent väljarstöd vardera.

Manar till försiktighet

I texten framgår visserligen att "majoriteten av mätningarna visar att Marine Le Pen och Emmanuel Macron kommer att mötas i den andra omgången av presidentvalet", men artikeln är vinklad på att Fillon ligger i topp.

Nu varnar den franska kommissionen för opinionsmätningar för den missvisande rapporteringen, som grundar sig på en analys gjord av det Moskvabaserade företaget Brand Analytics.

"Kommissionen påminner om att sådana enkäter inte är 'opinionsmätningar' i lagens mening, och de kan inte i något fall presenteras som sådana", skriver kommissionen, och manar till försiktighet vid rapportering om opinionsläget.

"Mer vinklad än RT"

Sputnik har tidigare fått kritik av Macrons kampanj. Richard Ferrand, chef för mittenkandidatens rörelse En marche (På marsch), sade i februari enligt nyhetsbyrån Reuters att propagandakanalen sprider falska nyheter i syfte att skada Macron.

Björn Palmertz, senioranalytiker vid Försvarshögskolan, beskriver Sputnik som en av de mest onyanserade ryska propagandakanalerna.

””

Macron har under valrörelsen föreslagit ytterligare sanktioner mot Ryssland med hänvisning till Ukrainakrisen. Fillon och Nationella frontens Marine Le Pen - som nyligen besökte den ryske presidenten Vladimir Putin i Moskva - har båda intagit en mer försonlig hållning.

Kreml förnekar all inblandning i det franska valet.

TT