Annons
Nyheter

Fruktad armélarv invaderar majsfält

Larver som far fram som en armé och tuggar i sig majs på löpande band sprider sig i länder i Afrika. Nu kräver forskare omedelbara åtgärder för att sätta stopp för det fruktade skadedjurets förödande framfart. Nattfjärilslarven rör sig i stora grupper som äter allt i sin väg - men helst majs.(TT)
Publicerad 6 februari 2017

Nattfjärilslarven rör sig i stora grupper som äter allt i sin väg - men helst majs. När ett område är rensat marscherar de mot nästa. Armélarven sprider sig snabbt över Afrika och utgör ett allvarligt hot för livsmedelsförsörjningen och handeln med jordbruksprodukter, varnar organisationen Cabi som forskar och informerar om jordbruk och miljö.

Skadedjuret (Spodoptera frugiperda) kommer från Amerika, men upptäcktes för första gången i Afrika förra året. Preliminära uppgifter tyder på att larven kan finnas i Malawi, Moçambique, Namibia, Sydafrika, Zambia och Zimbabwe, enligt FN:s livsmedelsorgan FAO som planerar ett krismöte. Cabi har bekräftat fall i Ghana.

””
Annons

Majs är en regional stapelvara som står för nästan 70 procent av den totala spannmålsproduktionen i södra Afrika, och en stor del odlas för inhemsk konsumtion.

De kommande åren kan larven komma att sprida sig till Asien och Medelhavet, enligt Cabi.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons