Nyheter

Ge upp, manas Ghanas president

Ghanas oppositionsparti NPP manar president John Mahama att erkänna sig besegrad efter valet i onsdags. Men presidenten säger att sådana utspel hotar stabiliteten i landet.(TT)
Publicerad 8 december 2016

Enligt NPP har den tidigare utrikesministern Nana Akufo-Addo en så stor ledning i rösträkningen att Mahama borde ge sig, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Mahama, som siktar på en andra mandatperiod, kallar det oansvarigt, och vill vänta med att bedöma det framväxande valresultatet.

President- och parlamentsvalet i Ghana är en värdemätare för hela Västafrika, där utvecklingen vad gäller stabilitet och demokrati är spretig. Grannlandet i väster, Elfenbenskusten, har aldrig riktigt återhämtat sig efter kuppen 1999-2000. Och grannarna i norr, Mali och Burkina Faso, har drabbats av våldsamma motsättningar de senaste åren.

Men ett positivt tecken i regionen är att Yahya Jammeh, hård och långvarig ledare i Gambia, till allmän förvåning utan prut i förra veckan erkände sig besegrad efter valet där.

Den forna brittiska kolonin Ghana är känt som ett relativt lugnt och välmående hörn av Västafrika. För svensk del är landet omtalat som platsen för ett kortvarigt försök att ge sig in i den lukrativa slavhandeln på 1600-talet.

Fortet Carolusborg inrättades i mitten av 1600-talet längs kusten för att den svenske kungen skulle kunna börja med slavhandel. Men satsningen gick snabbt i stöpet när danskar och nederländare jagade bort de svenska styrkorna.

Anläggningen heter i dag Cape Coast Castle och ligger 15 mil väster om huvudstaden Accra.

TT