Nyheter

Gibraltar: Spanien beter sig som en mobbare

Ordkriget fortsätter i det uppblossade bråket mellan Storbritannien och Spanien om vad som ska hända med Gibraltar efter brexit. Det brittiska territoriets chefsminister jämför Spanien med en mobbare som får härja fritt.(TT)
Publicerad 3 april 2017

EU har nyligen lagt fram riktlinjer för de kommande skilsmässoförhandlingarna. Där finns en särskild klausul som innebär att Spanien kan lägga in sitt veto mot Gibraltars kommande handelsförbindelser med unionen.

Den brittiske utrikesminister Boris Johnson ryter nu ifrån och säger att Gibraltars suveränitet inte kan ändras utan Storbritanniens och Gibraltars medgivande. Gibraltars chefsminister Fabian Picardo säger i sin tur att EU-ordföranden Donald Tusk beter sig som "en bedragen make som tar ut det på barnen" genom att låta Spanien lägga till klausulen, och att EU låter Spanien bete sig som en mobbare.

Den brittiske parlamentsledamoten Michael Howard sade i går att han är övertygad om att premiärminister Theresa May är beredd att gå i krig för att försvara Gibraltar.

Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis kontrar med att Storbritanniens reaktion inte stämmer överens med bilden av landet.

””

Storbritannien fick Gibraltarklippan vid freden i Utrecht 1713. Sedan dess har Spanien med varierande styrka krävt territoriet tillbaka.

TT