Nyheter

Glädje och oro efter besked om Park

Sydkoreas skandalomsusade president Park Geun-Hye kom i går ett steg närmare att ställas inför riksrätt och många firade beskedet på Seouls gator. Men mitt i glädjen fanns också en oro över att landet nu kastas in i politisk oreda.(TT)
Publicerad 10 december 2016

De demonstranter som de senaste sju veckorna samlats varje lördag i Seoul och krävt president Park Geun-Hyes avgång samlades även denna vecka. Jämfört med föregående veckor var det ganska få som dök upp, enligt arrangörerna omkring 200 000 personer, men stämningen var muntrare.

Kräver avgång

När Sydkoreas parlament i går röstade ja till att ställa president Park Geun-Hye inför riksrätt innebar det också att hon omedelbart stängdes av från sitt ämbete.

Demonstranterna i Seoul fortsätter dock att kräva att Park ska avgå som president och hade också ett budskap till konstitutionsdomstolen, som ska fatta det slutgiltiga beslutet i frågan.

””

Oerfaren tar över

Alla Parks befogenheter och uppgifter ska nu skötas av premiärminister Hwang Kyo-Ahn, som är politiskt oerfaren och inte särskilt populär. Hwang axlar presidentskapet till dess att konstitutionsdomstolen avgjort huruvida Park ska ställas inför riksrätt eller ej, vilket kan ta upp till sex månader.

Hwang Kyo-Ahn försökte i dag lugna dem som är oroliga för att Sydkorea nu ska kastas in i en tid av finansiell och säkerhetspolitisk instabilitet.

””

TT