GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gripna i Turkiet utreds för terrorism

Amnesty Internationals Turkietchef och nio andra personer, bland dem en svensk medborgare, har gripits av den turkiska polisen. Några av de gripna utreds för "medlemskap i en väpnad terrororganisation".(TT)
Publicerad 7 juli 2017
””

Förutom Turkietchefen Idil Eser är sju andra människorättsförsvarare och två IT-konsulter, en tysk och en svensk medborgare, gripna.

Exakt hur många av de gripna som misstänks för terrorism är okänt.

””
””

"Mår väl"

Utrikesdepartementet (UD) har varit i kontakt med den svenske mannen, som uppges "må väl".

Varför personerna har gripits är okänt.

””

Idil Eser greps mindre än en månad efter det att Amnesty International Turkiets ordförande, Taner Kılıç, frihetsberövats och åtalats.

Människorättsförsvararna kommer, enligt Amnesty Sverige, från sju olika lokala organisationer i Turkiet. Minst tre av de gripna uppges vara kvinnor.

"Måste släppas"

"Det här är första gången i Amnesty Internationals historia som både en chef och en ordförande från samma land är frihetsberövade", säger Anna Lindenfors, generalsekreterare på Amnesty International Sverige, i ett pressmeddelande.

"Det understryker hur mänskliga rättigheter inskränks i Turkiet, inte minst rätten till yttrande-, mötes- och föreningsfrihet. De måste omedelbart och ovillkorligen släppas."

TT