Nyheter

Bro till Venezuela blockerad - hjälp stoppas

Venezuelas regering har blockerat en bro på gränsen till Colombia. USA kräver att de utländska hjälpsändningarna släpps fram. FN avråder alla parter från att försöka politisera den nödvändiga hjälpen.(TT)
Publicerad 6 februari 2019

På den tre körfält breda bron utanför colombianska Cúcuta har venezuelanska militärer placerat stora containrar och ett tankbilssläp, samt staket. Bakom dem har posterade soldater synts till.

Bron ingick i en av tre rutter som planerats för utländska hjälpsändningar och amerikanska fordon hade redan påbörjat resan, efter att den USA-backade oppositionsledaren Juan Guaidó bett omvärlden om bistånd.

"USA och andra länder försöker hjälpa till, men Venezuelas militär blockerar hjälpen på Maduros order. . .", skriver den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo på Twitter.

FN efterlyser dialog

Den sittande ledaren Nicolás Maduro anser å sin sida att den ekonomiska krisen och det venezuelanska folkets svält beror på de sanktioner som framför allt USA riktat mot det oljerika landet. Venezuelaner är inte tiggare och låter sig inte förödmjukas, slog han fast i ett tal inför venezuelanska soldater i måndags.

Maduro har konsekvent tackat nej till internationella hjälpsändningar och sagt att sådana kan utgöra första ledet i en amerikansk invasion.

Internationella röda korsetkommittén (ICRC), som erbjuder hjälp till venezuelaner som flytt till grannländerna, har fördubblat stödet de riktar till området.

FN säger att det humanitära stödet måste åtskiljas från politiska agendor.

””

Wallström i telefon

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har talat med Juan Guaidó i telefon. Oppositionsledaren har utropat sig själv till Venezuelas ställföreträdande president med en förhoppning om att nya val snart ska kunna hållas och får stöd från stora delar av omvärlden.

””

Han vill inte gå in på vad som ytterligare sades mellan Wallström och Guaidó.

Wallström befinner sig i Washington och planerade att resa till Uruguays huvudstad Montevideo på onsdagen, där en större grupp länder samlas för att diskutera situationen i Venezuela. Utrikesministern kommer dock inte iväg, på grund av sjukdom i flygplansbesättningen, berättar UD för TT.

Det är Uruguay och Mexiko som på uppmaning av FN-chefen António Guterres arrangerar mötet i Montevideo, som är till för alla parter med "en neutral position".

Vädjar till Italien

Juan Guaidó gör ansträngningar för att få med sig EU-länder som inte ställt sig bakom hans ledarskap.

Italien uppges ha blockerat det gemensamma EU-uttalande till stöd för Guaidó som förbereddes tidigare i veckan. I brev till de två ledarna i Italiens regeringskoalition ber Guaidó dem ta emot hans företrädare, för att de ska kunna "måla upp åtgärdsplanen för att återupprätta demokratin i Venezuela".

Venezuelafrågan har delat den italienska regeringen. Matteo Salvini, ledare för det främlingsfientliga partiet Lega som är den mindre regeringsparten, har uttryckt sitt fulla stöd för Guaidó och klargör att han ska ta emot delegationen. Regeringskollegorna i det större partiet Femstjärnerörelsen (M5S) är dock av en annan åsikt.

TT