Nyheter

Här är britternas konstigaste lagar

Har du varit full på en brittisk pub någon gång? Då kan du ha begått ett brott. Detta enligt en av tio något udda lagar som fortfarande gäller i Storbritannien.(TT)
Publicerad 8 september 2016

Christopher Sargeant, doktorand i juridik vid universitetet i Cambridge, har sammanställt en lista över de tio mest bisarra brittiska lagarna, rapporterar The Guardian.

Eller vad sägs om en bestämmelse från 1322 om att alla strandade valar och störar tillhör kungahuset - vilket en man så sent som 2004 tog fasta på när han erbjöd drottningen en stör på fyra kilo.

Det är inte heller tillåtet att bära runt på ett badkar på en trottoar eller importera potatis från Polen.

Kung Edvard II av Englands försök att 1313 hindra adelsmän från hot om våld när parlamentet samlades är anledningen till att dagens parlamentsledamöter inte får bära kroppsskydd som rustning på jobbet.

Och 1872 ville man uppmuntra till nykterhet genom att slå fast att alla som upptäcks vara fulla på serveringsställen ska straffas, en lag som fortfarande gäller i England och Wales där offentlig berusning är förbjudet.

"Med tanke på dess rika och varierade rättshistoria, är det oundvikligt att Storbritannien haft sin beskärda del av märkliga och underbara lagar" kommenterar Sargeant och framhåller att även de äldsta lagarna fortfarande kan tjäna sitt syfte.

TT