Nyheter

Hög britt antyder krig om Gibraltar

Den infekterade frågan om Gibraltars status efter brexit utlöser brittiska brösttoner om vapenskrammel. Förre Toryledaren Michael Howard ger en vink om att gå i krig mot Spanien.(TT)
Publicerad 2 april 2017

I fredags lade EU (via Europeiska rådet) fram riktlinjerna för de kommande skilsmässoförhandlingarna mellan Storbritannien och EU. Där finns en särskild klausul som innebär att efter brexit kan Storbritannien och EU inte ingå ett avtal som påverkar Gibraltar utan att Spanien godkänner det.

Storbritannien fick Gibraltarklippan vid freden i Utrecht 1713. Sedan dess har Spanien med varierande styrka krävt territoriet tillbaka.

Beskedet från EU, som i praktiken ger Spanien vetorätt över Gibraltars framtida relation med EU, har fått regeringen i Madrid att spinna belåtet i bjärt kontrast till reaktionerna från Gibraltar och Storbritannien.

Pekar på Thatcher

Floden av kritik fortsatte att välla fram på söndagen. Längst gick Michael Howard, konservativ partiledare 2003-2005, numera parlamentsledamot i överhuset.

””

Till saken hör att Storbritannien och Spanien är allierade i Nato.

Stödet "orubbligt"

Den som Howard hoppas på, partikamraten Theresa May, ringde Gibraltars regeringschef Fabian Picardo och garanterade att Storbritannien "orubbligt" stöttar Gibraltars folk och ekonomi.

May slog också fast, enligt hennes presstalesperson, att Storbritannien aldrig kommer att släppa överhögheten i strid mot folkviljan i den brittiska enklaven - "The Rock" - längst ned på den iberiska halvön.

Gibraltar lever främst på sjöfartsnäring och spelindustri och som finanscentrum. Dagligen passerar 40 procent av arbetsstyrkan gränsen mot Spanien.

Ingen stängd gräns

Redan dagen efter att britterna i fjol folkomröstat om att lämna EU - men där 95,9 procent i Gibraltar sade ja till att stanna - började Spanien trycka på för sin linje: Ett delat spanskt-brittiskt styre av Gibraltar.

Den spanske utrikesministern Alfonso Dastis lovar att Spanien inte avser att stänga gränsen till Gibraltar när Storbritannien är ute ur EU.

””

TT