Nyheter

Hyperloop testas till våren

Det Los Angeles-baserade företaget Hyperloop One håller på att utveckla ett futuristiskt transportsystem. Nu har det samlat in ytterligare 50 miljoner dollar och de första storskaliga testen av hyperloop-systemet ska göras det första kvartalet 2017.(TT)
Publicerad 13 oktober 2016

Det Los Angeles-baserade företaget Hyperloop One håller på att utveckla ett futuristiskt transportsystem. Nu har det samlat in ytterligare 50 miljoner dollar och de första storskaliga testen av hyperloop-systemet ska göras det första kvartalet 2017.

Transportsättet, som för många låter som hämtat ur en science fiction-film, fungerar ungefär som rörpost och innebär att människor kan transporteras mycket långa avstånd på väldigt kort tid. Vagnarna, eller poddar, transporteras i rör och farkosten kan komma upp till 1 200 kilometer i timmen. En resa mellan Stockholm och Göteborg skulle därmed ta ungefär en halvtimme.

Forskare, företagare och revisionsfirman KPMG har inlett en idéstudie om förutsättningar för en fast förbindelse mellan Sverige och Finland via Åland som bygger på transporttekniken hyperloop.

I dagsläget finns hyperloop endast på ritbordet. Skeptiker undrar om tekniken någonsin kan ta steget från dröm till verklighet.

TT