Nyheter

Åtalas för slavdrift och kulturförstörelse

En jihadist från Mali har överlämnats till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag för att ställas inför rätta för kulturödeläggelse och brott mot mänskligheten.(TT)
Publicerad 1 april 2018

Den nu 40-årige Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud utpekas som chef för islamiska polisen inom extremiströrelsen Ansar al-Din när gruppen höll Timbuktu under 2012-2013. Han greps i veckan av malisk polis, fyra dagar efter att ICC hade efterlyst honom internationellt.

Han åtalas nu för att som polischef ha genomdrivit "tvångsäktenskap" - i praktiken våldtäkter och sexuellt slaveri - samt för tortyr och förföljelse av stadsbor. Han ska även ha drivit på förstörelsen av Timbuktus månghundraåriga mausoleer.

Timbuktu kallades förr "de 333 helgonens stad" efter de många islamiska skriftlärda som begravts där. Staden var ett berömt lärosäte under 1600- och 1700-talen - men de nutida islamistiska extremister som drog in med vapen för fem år sedan fördömde detta stolta historiska arv som avgudadyrkan.

Islamisternas traumatiserande - men kortvariga - välde i Timbuktu har lett till en enda tidigare rättegång i ICC, nämligen då Ahmad al-Faqi al-Mahdi i fjol fälldes för att ha förstört fornminnen. Han uttryckte ånger, och enligt nyhetsbyrån Reuters är det möjligt att han nu vittnar mot Hassan.

TT