Nyheter

Ingen diktatorsdans på nationaldag

I samband med Uzbekistans självständighetsdag brukar president Islam Karimov tala till folket, dansa nationaldans i tv och gå på galakonsert. Denna gång, på landets 25-årsdag, blev det inget av med det.(TT)
Publicerad 1 september 2016

I samband med Uzbekistans självständighetsdag brukar president Islam Karimov tala till folket, dansa nationaldans i tv och gå på galakonsert.

Denna gång, på landets 25-årsdag, blev det inget av med det. Sådana evenemang rapporteras inställda sedan den 78-årige diktatorn antingen dött eller vårdas på sjukhus för hjärnblödning. Regeringen och lokala medier rapporterade om sjukhusvistelsen i söndags men har sedan varit tysta om Karimovs öde.

Onsdag kväll hölls Karimovs tal (i jagform) av en uppläsare på tv enligt flera medier. På torsdagen publicerades hans påstådda gratulationer till folket enligt ryska Interfax.

Vem som nu formellt styr det slutna landet är okänt. Bedömare tror att det kan klarna snart, efter firandet av det självständiga Uzbekistan som hela tiden styrts av Karimov. Allmänt anses att efterträdaren måste ha stöd från den mäktiga och fruktade säkerhetstjänsten.

TT