Nyheter

Invandring i fokus när Ungern går till val

Genom att måla upp ett hot från yttre fiender hoppas Viktor Orbán bli omvald som Ungerns premiärminister. I centrum för hans hätska valkampanj står migrationsfrågan och affärsmannen George Soros. George Soros har inte besökt Ungern på flera år. Men trots det syns han nästan överallt.(TT)
Publicerad 6 april 2018

George Soros har inte besökt Ungern på flera år. Men trots det syns han nästan överallt. Den ungerskfödde finansmannen blickar ut från busstationer och motorvägar - eftersom regeringspartiet Fidesz använder honom som slagträ i en valkampanj som av kritiker beskrivs som antisemitisk.

När ungrarna röstar på söndag väntas Fidesz ta hem segern. Den stora frågan tycks vara med hur stor marginal. Fokus för premiärminister Viktor Orbáns omvalskampanj är judiske Soros, som anklagas för att stå bakom en hemlig plan som syftar till att Ungern ska emot mängder av migranter - något affärsmannen själv har avfärdat som ren konspiration.

Målar upp hot

På de senaste affischerna har Soros klippts in bredvid oppositionsledare som i sin tur har fått tänger i sina händer - en anspelning på att de skulle vilja klippa sönder de ståltrådsstängsel som myndigheterna lät uppföra för att stoppa flyktingar att ta sig in i landet 2015.

””
””

Ungern har varit en av de mest högljudda motståndarna till EU:s omfördelning av asylsökande och har hittills vägrat att ta emot en enda asylsökande inom ramen för avtalet. Trots detta har Orbán gjort migrationsfrågan till den viktigaste i valet - i skuggan av andra problem som korruptionsskandaler, låga löner och omfattande brister i sjukvårdssystemet. Detta har underlättats av att de flesta medier numera kontrolleras av personer närstående regeringen.

Splittrade motståndare

Efter ett överraskande nederlag för Fidesz i ett lokalval nyligen har Orbáns antiinvandringsretorik blivit ännu tuffare. Men även om resultatet skakade om den ungerska politiken anses oppositionen allmänt för splittrad för att lyckas gå samman och stoppa Orbán från att sitta kvar i fyra år till.

””
””

Huvudvärk för EU

Fidesz har styrt sedan 2010 och Orbáns systematiska angrepp på grundvalarna i den ungerska demokratin skapar ständig huvudvärk för EU. Men ett av grundproblemen är att partiet ingår i den kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP och därmed får politiskt skydd, enligt von Sydow.

””
””

TT