Nyheter

IS-tonåring som vill komma hem ångrar inget

En brittisk tonåring som lämnade Storbritannien som 15-åring vill åka hem. Hennes två förstfödda barn har dött och nu fruktar hon för sitt ofödda barns liv. Kvinnan, nu 19 år, anslöt sig till IS i Syrien tillsammans med två skolkamrater från London för fyra år sedan.(TT)
Publicerad 14 februari 2019

Kvinnan, nu 19 år, anslöt sig till IS i Syrien tillsammans med två skolkamrater från London för fyra år sedan. De tre fastnade på övervakningsbilder på Gatwicks flygplats i februari 2015 i färd med att borda ett flyg till Turkiet.

Hon och hennes nederländske make bor nu i det syriska flyktinglägret al-Hawl, efter att maken deserterat från IS:s sista fäste i Baghouz i östra Syrien.

””

Ångrar inte

Hon har fött två barn under åren i Syrien, en dotter och en son som båda avlidit. Nu är hon gravid i nionde månaden med sitt tredje barn.

””

Trots barnens död ångrar den brittiska tonåringen inte beslutet att lämna hemmet och sin familj för att åka till Syrien. En av de två andra flickorna har enligt uppgift dött i Syrien och den andra är kvar i Baghouz. En tredje tonåring från samma område i Storbritannien är även hon kvar i IS-fästet, enligt 19-åringen - trots att deras makar har dött i strid.

””

Berörde inte

19-åringen beskriver tillvaron i Syrien som ett "mestadels vardagligt liv, med bombningar då och då".

””

TT