Nyheter

Jämnt skägg inför ecuadorianskt val

På söndag avgörs presidentvalet i Ecuador, då landet går till urnorna för en andra valomgång. Opinionsläget är jämnt mellan regeringspartiets kandidat Lenín Moreno och utmanaren Guillermo Lasso, som lovar skattesänkningar och en miljon nya jobb.(TT)
Publicerad 1 april 2017

När Rafael Correa valdes till Ecuadors president 2007 var det med löften om sociala reformer och minskad fattigdom.

Tio år senare brottas hans socialistregering med korruptionsanklagelser och en ekonomi på tillbakagång. Trots det tycks ett maktskifte allt annat än självklart.

Många väljare osäkra

Correas kronprins Lenín Moreno, 63 - som fått sitt namn efter en viss Vladimir - har i de senaste opinionsmätningarna en svag ledning över högerkandidaten Guillermo Lasso, en 61-åring med bakgrund i bankvärlden. Men skillnaden är liten och mycket tyder på att söndagens val blir en nagelbitare.

I presidentvalets första omgång i februari vann Moreno med knappt 40 procent av rösterna, mot knappt 30 procent för Lasso. En relativt stor del av väljarna är dock osäkra, och många som röstade på andra oppositionskandidater i första omgången väntas nu lägga sin röst på Lasso. Kristdemokraten Cynthia Viteri, som slogs ut i första omgången, har uppmanat sina anhängare att rösta på den konservative kandidaten.

Lovar sparka ut Assange

En som sannolikt följer valet med stort intresse är Julian Assange, som är bosatt på Ecuadors ambassad i London sedan 2012. Guillermo Lasso har lovat att sparka ut den sexbrottsmisstänkte Wikileaksgrundaren inom 30 dagar om han vinner valet, medan Moreno skulle låta honom stanna förutsatt att han avstår från att läcka komprometterande uppgifter om länder som regeringen i Quito har en god relation med, enligt BBC.

Att rösta är obligatoriskt i Ecuador. Vinnaren i söndagens val väntas tillträda 24 maj.

TT