Annons
Nyheter

Japanska krigsfartygsvrak försvunna

Tre japanska krigsfartyg som sänktes under andra världskriget har försvunnit från havsbotten utanför Borneos kust. Många historiskt viktiga vrak tros falla offer för plundrare på jakt efter metaller.(TT)
Publicerad 12 februari 2017

När fritidsdykaren Monica Chin i slutet av januari åkte ut till platsen där de tre så kallade Usakanvraken ligger på botten, utanför Kota Kinabalu i den malaysiska delen av Borneo, blev hon förstummad.

Hon hade tidigare hört rykten om att ett stort fartyg med en kran ombord legat för ankar vid platsen. Nu visade det sig att två av de tre vraken var borta. Det tredje var förstört.

””
””
Annons

Populär dykplats

Fartygen antas vara tre japanska skepp, som sänktes 1944 av en amerikansk ubåt, och de välbevarade vraken har gjort de populära bland fritidsdykare och viktiga för lokala fiskare, då artificiella rev bildats på platsen.

””

Ett universitet hade fått godkänt för att utföra visst bärgningsarbete på fartygen i forskningssyfte, men enligt tidningen ska tillståndet inte ha omfattat att bärga hela fartygen. Universitetet har uppgett att det fanns stora mängder giftiga ämnen ombord.

Nederländska fartyg försvunna

Den senaste tiden har oroliga röster höjts för bevarandet av fartygsvrak från andra världskriget i Sydostasien, som antas ha plundrats för dess metallers skull, skriver brittiska The Guardian.

Bland annat utreder nederländska försvaret försvinnandet av tre örlogsfartyg som sänktes under slaget vid Java 1942. Försvarsmakten beskriver det som ett allvarligt brott, då fartygen, förutom att vara historisk skatt, utgör sista viloplats för de omkomna sjömännen.

Sedan dykare och fiskare uppmärksammat vad som pågick satte malaysiska myndigheter stopp för insatsen på platsen. Men då var det för sent. Mark Hedger, som driver ett lokalt dykcenter, skriver på Facebook att han regelbundet brukade ta ut turister och vänner på dykturer till Usakanvraken.

"Människornas leenden var helt overkliga, att se 72 år gamla vrak från andra världskriget är ganska fantastiskt, som du förstår. Men från och med nu kommer jag inte kunna se dem mer", säger han i inlägget.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons