Nyheter

Ryssland och USA nära Syrienavtal

Ryssland och USA kommer allt närmare en överenskommelse om Syrien. Men några knäckfrågor återstår fortfarande innan ett avtal kan vara på plats. - Vi är nära en överenskommelse.(TT)
Publicerad 4 september 2016
””
””

Stötestenar kvar

USA:s president Barack Obama bekräftade tidigare under söndagen att förhandlingar pågår, men underströk samtidigt att länderna fortfarande står långt ifrån varandra på flera punkter.

””

Tidigare har diplomatkällor uppgett att länderna bland annat diskuterar möjligheten av ett två dygn långt eldupphör i Aleppo, samt att ge tillträde för humanitärt bistånd till den krigshärjade syriska staden.

Öppnar för samarbete

I ett brev till syriska rebellgrupper, som Reuters tagit del av, skriver USA:s Syriensändebud Michael Ratney att en överenskommelse även innebär att Ryssland ska se till så att syriska stridsflyg inte bombar områden som hålls av vissa oppositionsgrupper. Dessutom ska Damaskus styrkor dras tillbaka från en viktig tillförselväg norr om Aleppo.

En framgångsrik överenskommelse väntas kunna öppna för att USA delar med sig av underrättelseinformation för att underlätta för ryska styrkor i striderna mot Jabhat Fatah al-Sham, tidigare al-Qaidakopplade al-Nusrafronten.

Vita Huset har uppgett att Obama och Rysslands president Vladimir Putin sannolikt kommer få tillfälle att träffas för informella samtal i samband med G20-mötet.

TT