Nyheter

Kings kamp inspirerade hela USA

50 år har gått sedan medborgarrättskämpen Martin Luther King sköts till döds på en balkong i Memphis. Sonen till en baptistpastor inledde sin kamp för medborgarrättsrörelsen på 1950-talet, och är fortfarande en levande inspirationskälla för aktivister. Här är en lista över de viktigaste händelserna i hans liv.(TT)
Publicerad 4 april 2018

Uppväxt

Martin Luther King föds den 15 januari 1929 i Atlanta i Georgia. Fadern var pastor i stadens baptistförsamling och redan vid 19 års ålder blir King assisterande pastor. Studerar sociologi vid Morehouse College och teologi vid Crozer Theological Seminary, och doktorerar i teologi vid Boston University 1955.

King var en tidig förkämpe för medborgerliga rättigheter, och redan 1946 publicerade tidningen The Atlanta Constitution ett inlägg där King förklarar att svarta i egenskap av amerikanska medborgare har rätt till grundläggande rättigheter och möjligheter.

Äktenskap

1953 gifter han sig med Coretta Scott i hennes hemstad Heiberger i Alabama. Paret har träffats året tidigare och kommer så småningom att få fyra barn tillsammans.

Leder kamp mot segregation

1955 blir King känd som ledare i kampen mot bussegregationen i Montgomery i Alabama. Protesten inleddes när Rosa Parks vägrade sätta sig i den del av bussen som var reserverad för svarta.

I januari följande år utsätts Kings hus för ett bombattentat, men hans fru och dotter som var hemma vid tillfället klarar sig oskadda.

Möter motstånd

Den 17 maj 1957 håller King sitt första stora offentliga tal vid Lincoln Memorial i Washington DC på temat svartas rösträtt. Samma år bildar han Southern Christian Leadership Conference, som vill bryta rassegregeringen i restauranger, hotell och affärer genom att genomföra en rad aktioner. De blir ofta utsatta för trakasserier och gripanden från vit lokalbefolkning och polis.

"I have a dream"-talet

Den 28 augusti 1963 organiserar King en marsch till Washington, som samlar 250 000 människor till stöd för medborgarrättslagarna. Vid Lincoln Memorial håller han sitt klassiska tal "I have a dream", där han målar upp sin vision om ett framtida samhälle fritt från diskriminering.

Tilldelas Nobels fredspris

1964, bara 35 år gammal, får Martin Luther King Nobels fredspris för sin kamp för att bekämpa orättvisorna i USA med fredliga medel. Han deklarerar att vartenda öre av prispengarna ska gå till medborgarrättskampen.

I slutet av sitt liv ifrågasätter han också USA:s deltagande i Vietnamkriget och talar för politiska allianser mellan alla - oavsett hudfärg.

Leder protestmarsch

1965 inleds en kampanj för att väljare i sydstaterna ska registrera sig. Kampanjen ledde till svåra våldsdåd mot kampanjarbetare och demonstranter. En protestmarsch mellan Salem och Montgomery, Alabama, med 25 000 deltagare, riktad mot våldet, kan dock genomföras.

Sista framträdandet

4 april 1968 befinner sig Martin Luther King i Memphis för att göra framträdande inför strejkande renhållningsarbetare. Samma kväll skjuts han till döds med ett skott när han står ute på balkongen till sitt hotell. Den förrymde fången James Earl Ray fälls för mordet och döms till 99 års fängelse, men än i dag är konspirationsteorier om mordet i omlopp.

Dagen innan mordet håller King sitt sista tal där han förklarar att han inte längre räds någonting, eftersom han "varit på berget och sett det förlovade landet".

Källor: NE, King Institute vid Stanford University

TT