Nyheter

Klart för utnämning av Trumps HD-kandidat

En extraordinär åtgärd i USA:s senat har banat väg för Neil Gorsuch, president Donald Trumps kandidat till posten som ny HD-domare. Kritiker varnar för att regeländringen banar väg för en mer polariserad Högsta domstol.(TT)
Publicerad 6 april 2017

Republikanerna har röstat ja till "the nuclear option" - en extraordinär åtgärd i senaten. Det innebär att röstningsreglerna ändras så att Neil Gorsuch kan godkännas med enkel majoritet, 51 procent. Därmed stoppas Demokraternas försök att hindra utnämningen genom en så kallad filibuster, de maratontal som ibland används för att förhala en votering.

I och med det är allt klart för att senaten i morgon röstar ja till att utse Gorsuch, vilket ger USA:s mäktiga Högsta domstol en tydligt konservativ prägel.

Hämndlystna demokrater

Bakgrunden till den ovanliga regeländringen är följande: När den konservative domaren Antonin Scalia avled i fjol nominerade dåvarande presidenten och demokraten Barack Obama en efterträdare: Merrick Garland. Men Republikanerna, som då liksom nu är i majoritet i kammaren, vägrade att ens börja förhöra Garland och platsen förblev tom.

Det gjorde de demokratiska ledamöterna hämndlystna - utöver att många av dem av ideologiska skäl inte tycker om president Donald Trumps kandidat till domarposten Neil Gorsuch. De har dragit ut på utfrågningen av Gorsuch i kammarens justitieutskott så mycket de kunnat, och sedan försökte de förhindra att ärendet skickas vidare för votering i den fulla senaten (som totalt har 100 platser). Men eftersom demokraterna enbart har 48 röster var deras enda vapen att filibustra. För att bryta en filibuster krävs 60 röster.

Bröt filibustern

Det är här "the nuclear option" kom in: Den republikanska majoriteten i senaten begärde en ändring av kammarens regler - något som enbart kräver 51 röster att få igenom - så att också en filibuster kan brytas med enkel majoritet.

Metoden är kontroversiell eftersom det ökar majoritetspartiets makt, då det kan få igenom kandidater utan stöd från motståndarsidan. Washington DC är redan starkt polariserat och Demokraterna lär dra nytta av det den dag de har majoriteten i senaten. Faktum är att Demokraterna gjorde en liknande manöver 2013, då de var frustrerade över att Republikanerna stoppade flera federala domare som Obama nominerat. Men de gjorde undantag för HD-domare, eftersom de ansåg att innehavare av denna viktiga post borde ha ett brett stöd från båda partierna.

Nionde domare

Flera bedömare varnar nu för att kommande presidenter nu kan välja HD-domare med mer ideologiskt extrema åsikter.

Den republikanske senatorn John McCain, värnare av senatens traditioner, varnar för konsekvenserna, även om han i dag motvilligt stödde regeländringen.

””

Colorado-domaren Neil Gorsuch, känd för sina skarpa analyser och för att vara en "originalist" som anser att grundlagen ska tolkas bokstavligen utan att samtida förhållanden ska spela in, blir nu den nionde domaren i Högsta domstolen.

TT