Annons
Nyheter

Krig, terror och förtryck bakom kris

Europa har uppenbara problem att hantera dagens flyktingkris. Men krisens orsaker står att finna i de misslyckade stater där despoter, krigsherrar och terrorister sätter befolkningen i skräck.(TT)
Publicerad 5 september 2015

Över 580 000 asylsökande hade under januari till juli i år sökt sig till Europa enligt de uppgifter som hittills nått FN:s flyktingorgan UNHCR. Men de är inte kompletta och till dags dato rör det sig troligen om fler än 100 000 till. Varje år kommer merparten av migranterna över Medelhavet under det andra halvåret, särskilt på sommaren, då vädret är varmare. Några länder genererar en stor del av dem som når Europa.

Syrien

Annons

Bara i år har minst 130 000 syrier sökt asyl i Europa (Sverige 9 900). Inbördeskriget har nu rasat i över fyra år och inga tecken finns på en lösning. Rysslands allierade, diktatorn Bashar al-Assads regim, har bombat civila med tunnbomber och använt kemiska stridsmedel. Den väpnade oppositionen har kommit att domineras av Islamiska statens skräckvälde med slavhandel, våldtäkter, amputeringar och avrättningar. Av befolkningen på 22 miljoner har 4 miljoner flytt till grannländerna och cirka 8 miljoner inom sitt eget land. Hundratusentals har dödats.

Afghanistan

Minst 78 000 asylsökande i Europa hittills i år (Sverige 3 500). I samband med att utländska trupper lämnat landet i fjol har striderna mellan talibanrörelsen och regeringsarmén flyttat in alltmer i tätbebyggda områden, med följden att de civila dödstalen är de högsta på flera år. 2,6 miljoner har flytt utomlands, 800 000 inom landet. Nivån på nödhjälp i landet väntas kvarstå i år.

Serbien och Kosovo

Minst 74 000 till Europa år (Sverige 2 100). De må fly diskriminering och armod, men få europeiska medborgare över huvud taget anses ha giltiga asylskäl och vara flyktingar i juridisk bemärkelse. Endast 1-2 procent får asyl i Sverige. I EU-kretsen diskuteras möjligheten att snabbt avvisa personer från sådan så kallade säkra länder.

Irak

Minst 61 000 till Europa i år (Sverige 1 600). Kollapsen för Saddam Husseins regim skapade sunnitiskt motstånd mot invaderande USA-ledd trupp och de nya regeringar som följde. Motståndet har organiserats i olika former, tidigare i form av den gamla regimens milis och al-Qaida-grupper. Krigshandlingar och terrordåd har avlöst varandra. Det senaste året är Islamiska statens brutalitet en flyktingmotor.

Eritrea

Minst 22 000 i år (Sverige 4 300). Diktatorn Isaias Afwerki har få vänner i världen men håller sig ändå kvar vid makten i landet som anses ha sämre pressfrihet än Nordkorea. FN:s människorättsråd kom nyligen med svidande kritik mot de omfattande kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i landet. Vanligen flyr 2 000-3 000 personer från landet per månad, i nivå med krigshärdar. I typfallet flyr unga människor som riskerar militärtjänst under gräsliga förhållanden på obestämd tid.

Fotnot: Europasiffrorna är dem som inrapporterats till UNHCR mellan januari och juli. Julisiffrorna är långtifrån kompletta. De svenska siffrorna från Migrationsverket gäller till och med augusti.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons