Nyheter

Läkemedelsbolag vill stoppa avrättningar

Två läkemedelsföretag gör gemensam sak med de dömda och ber en federal domstol stoppa delstaten Arkansas planer i USA på att avrätta sju dödsdömda män på elva dagar.(TT)
Publicerad 14 april 2017

Två läkemedelsföretag gör gemensam sak med de dömda och ber en federal domstol stoppa delstaten Arkansas planer i USA på att avrätta sju dödsdömda män på elva dagar.

Enligt bolagen Fresenius Kabi USA och West-Ward Pharmaceutical bryter användningen av deras substanser, i den blandning av läkemedel som används vid avrättningarna, mot försäljningsvillkoren och utgör också en risk för den allmänna hälsan.

Ingen har avrättats i Arkansas på nästan tolv år. Men nu vill delstaten skynda på med avrättningarna, varav de två första ska genomföras på måndag, för att en av dödsdrogerna börjar bli för gammal.

De dömda har bett domstolar stoppa avrättningarna. Nu anser läkemedelsbolagen att substanserna enligt villkoren bara får användas i akutsjukvård och att avrättningarna minskar tillgången till substanserna så mycket att den allmänna hälsan riskeras.

TT