Annons
Nyheter

Åklagare kräver livstid för migranters död

Fyra personer har dömts till 25 års fängelse av en domstol i Ungern för mord efter det uppmärksammade fallet då en stor grupp migranter kvävdes till döds i en lastbil. Domen överklagades direkt av åklagaren, som kräver att de döms till livstids fängelse.(TT)
Publicerad 14 juni 2018

Händelsen inträffade i Österrike under flyktingkrisen 2015 och var avgörande då länderna längs den så kallade Balkanrutten öppnade sina gränser.

Kropparna efter 59 män, åtta kvinnor och fyra barn, från Syrien, Irak och Afghanistan, hittades i den övergivna lastbilen i Österrike i augusti 2015. Migranterna hade då legat döda i bilen i flera dagar. Nyheten hamnade på förstasidorna i medier över hela Europa.

Annons

Ledaren för smugglingsnätverket bakom flyktingbilen, en 31-årig man som själv flytt sitt hemland Afghanistan, sade i rätten att hans mening aldrig var att någon skulle dö. Men de telefonsamtal som polisen avlyssnat sade någonting annat. Där instruerade ledaren sina underhuggare vid lastbilen att inte öppna dörrarna och låta migranterna komma ut. I stället ska han ha sagt åt dem att lämna migranterna i en skog i Tyskland, om de skulle dö.

Krävde livstid

Efter att ha tagit sig till gränsen mellan Serbien och Ungern packades migranterna in i den lufttäta lastbilen som skulle bli deras död.

"De 71 offren dog kort efter att de påbörjat resan. Innan de dog slog de upprepade gånger på lastbilens väggar och skrek", konstaterade domstolen inför förhandlingarna.

Åklagaren krävde livstid för de fyra mordåtalade, men den ungerska domstolen utdömde 25 års fängelse vardera. Förutom den afghanske ledaren handlar det om tre ungerska män.

Domen överklagades direkt av åklagaren, som anser att straffen är för milda.

Övriga personer i ligan dömdes till fängelse i upp till tolv år.

Öppnade Europa

Efter händelsen i Österrike fick Europas länder på allvar upp ögonen för den pågående flyktingkrisen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppgav att hennes land skulle öppna gränserna för människor på flykt. Även fler länder längs den så kallade Balkanrutten gjorde detsamma.

De stora flyktingströmmarna fick dock länderna längs rutten att ompröva sina beslut och senare under hösten stängde bland annat Österrike gränsen för flyktingar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons