Nyheter

Långt straff för kapten på katastrofbåt

En tunisier som pekats ut som kapten på ett fartyg med migranter som förliste i Medelhavet i fjol döms till 18 års fängelse av en domstol i Catania på Sicilien. Omkring 800 personer tros ha omkommit i katastrofen, vilket gör den till den dödligaste i Medelhavet sedan andra världskriget.(TT)
Publicerad 13 december 2016

En tunisier som pekats ut som kapten på ett fartyg med migranter som förliste i Medelhavet i fjol döms till 18 års fängelse av en domstol i Catania på Sicilien. Omkring 800 personer tros ha omkommit i katastrofen, vilket gör den till den dödligaste i Medelhavet sedan andra världskriget.

Migranter från främst Gambia, Senegal och Mali färdades på fartyget, som bara var 27 meter långt. Endast 28 passagerare överlevde förlisningen mellan Libyen och Italien.

Enligt domen är tunisiern skyldig till flera fall av dråp och människosmuggling. Han anses också ha orsakat katastrofen. Domstolen dömer även en syrier, utpekad som förste styrman på fartyget, till fem års fängelse. Under rättegången har de hävdat att de själva är migranter som bara agerade på uppdrag av de verkliga människosmugglarna.

TT