Annons
Nyheter

Le Pen i angrepp mot globalism

Nationella frontens kandidat Marine Le Pen lovar att varken Frankrike eller Europa blir sig likt om hon väljs till president. - Skiljelinjen står inte längre mellan högern och vänstern utan mellan patrioter och globalister, sade hon i ett tal i Lyon.(TT)
Publicerad 5 februari 2017

Omkring 3 000 anhängare lyssnade på Le Pen när hon presenterade några av de 144 utfästelserna i sin valplattform. Opinionsmätningar har under en längre tid visat att hon har chans att gå till andra omgången i presidentvalet.

Enligt Le Pen står Frankrike inför ett vägval, "där vi i morgon kanske inte känner igen vårt land längre". Men Donald Trumps seger i USA och brexitomröstningen i Storbritannien får henne att vädra morgonluft - en återgång till nationalism.

””
Annons

Nolltolerans mot brott

I valplattformen friar Le Pen till euroskeptiker genom att utlova en folkomröstning om EU-medlemskapet. Men själv föredrar hon inte ett utträde. I stället förordar hon en djupgående översyn av unionen där så gott som all makt över ekonomin, valutan och gränskontroller återgår till medlemsländerna.

Hon förespråkar nolltolerans när det gäller brott, vilket belönades med kraftfulla applåder av publiken. Antalet poliser ska öka med 15 000.

Minskad invandring

Invandringen ska minska kraftigt enligt hennes politiska vision. Ingen ska vare sig "ärva" eller "belönas med" ett franskt medborgarskap. Hennes kallhamrade budskap är att "illegala invandrare inte har någon anledning att stanna i Frankrike, eftersom de bröt mot lagen i samma ögonblick som de satte sin fot på fransk mark".

””

Utländsk arbetskraft och import vill hon beskatta hårdare. Med vallöften om sänkt pensionsålder och höjda socialbidrag försöker hon locka väljare i regioner med hög arbetslöshet.

En av dem som var på plats i publiken under Le Pens tal är Parisbon Sophie, som inte vill uppge sitt efternamn.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons