Nyheter

Legendariskt vrak hittat efter 168 år

De 129 männen i den legendariska polarexpeditionen gick alla under av svält och sjukdomar. Efter över ett och ett halvt sekel har nu det andra av deras skepp - HMS Terror - hittats i förbluffande gott skick på havsbottnen i norra Kanada.(TT)
Publicerad 13 september 2016
””

Den brittiska amiralen och polarforskaren John Franklin seglade 1845 ut med fartygen HMS Erebus och HMS Terror. Målet var att hitta den mytiska Nordvästpassagen mellan Atlanten och Stilla havet - men de 129 männen gick alla under i det som blev den brittiska flottans mest katastrofala polarexpedition, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Ypperligt skick

Efter att ha kastats mellan hopp och förtvivlan - och sedan Franklin och tiotals andra redan dött - övergavs slutligen fartygen som fastnat i polarisen nära King William Island 1848. De överlevande försökte ta sig söderut till fots men till slut omkom alla. Först elva år senare hittades likdelar och skriftliga dokument som berättade den tragiska historien.

HMS Erebus vrak hittades på botten 2014.

Och nu meddelar alltså forskarna att även ett annat vrak påträffats, på 24 meters djup vid King William Island. En fjärrstyrd farkost med kamera har skickats ner och fartygsdetaljerna visar att det är HMS Terror.

Vraket vilar utan lutning, med kölen mot botten. Dess skick är utifrån omständigheterna ypperligt, bland annat är tre av de fyra stora glasfönstren i kaptenens akterhytt intakta.

Tallrikar på hyllorna

Den fjärrstyrda farkosten skickades i söndags också in i vraket genom en öppen lucka. I ett mejl till The Guardian från forskningsfartyget skriver Schimnowski att två vinflaskor upptäckts, liksom bord samt ett skrivbord där "någonting" ligger i en av de öppna lådorna - och han fortsätter:

"Vi har lyckats ta oss in i mässen, arbetat oss in i några hytter och hittat matförrådet med tallrikar och en burk på hyllorna".

På HMS Terrors däck vilar ännu skeppsklockan. Den klocka som tjänstgörande vakt skulle slå i för att markera tiden - men här stannade tiden i mitten av 1800-talet.

TT