TT-Utrikes

Lista: Här är cannabis tillåtet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Farligt, harmlöst eller till och med hälsosamt? Det snackas allt mer om cannabis och i Danmark är det nu fritt fram att odla växten för medicinskt bruk. På andra håll i världen är cannabis helt legaliserat. Här får du koll på vad lagen säger i olika länder.(TT)

I majoriteten av världens länder är cannabis fortfarande förbjudet â?? bland dem Sverige. Den svenska narkotikalagen förbjuder all kontakt med narkotikaklassade preparat, där cannabis ingår, och har sex månaders fängelse i straffskalan för användning.

Uruguay däremot har legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana.

I USA är drogen förbjuden på federal nivå, men ungefär hälften av delstaterna har skapat egna regler. Delstaten Colorado blev den första i USA att avkriminalisera cannabisbruk 2014. Delstaterna Alaska, Kalifornien, Maine, Massachusetts, Michigan, Nevada, Oregon, Vermont och Washington samt huvudstaden Washington DC har sedan följt efter. Även New York-guvernören Andrew Cuomo vill att cannabis ska bli lagligt i hans delstat. De flesta andra delstater tillåter begränsad användning av medicinsk marijuana.

Även Argentina har anslutit sig till trenden i USA att tillåta marijuana under vissa omständigheter. Och Colombia, Chile och Mexiko har alla infört liknande bestämmelser som Argentina, att växten får användas i vissa medicinska och vetenskapliga sammanhang.

Cannabis för medicinskt bruk godkändes även i Thailand i slutet av december. Detta i en del av världen där narkotikabrott annars kan straffas med döden.

I höstas blev Kanada det första stora landet i världen att legalisera cannabis. Den lagliga marknaden är väletablerad, sedan användning i medicinska sammanhang började tillåtas redan 2001.

I höstas slog Sydafrikas författningsdomstol fast att eget bruk av cannabis i privata sammanhang är lagligt. Även Zimbabwe har legaliserat produktion av cannabis för medicinskt bruk.

2001 avkriminaliserade Portugal innehavet av en mindre mängd narkotika för eget bruk. Det gällde såväl cannabis som andra droger.

I Nederländerna är det tillåtet att inneha små mängder cannabis utan risk för åtal. I somras gav Portugal grönt ljus för marijuanabruk i medicinskt syfte, efter att landets parlament röstat igenom ett förslag med stor majoritet.

I december meddelade Luxemburgs regering att man planerar att legalisera cannabis. Det är dock oklart när de nya reglerna ska träda i kraft.

Den 1 januari 2018 infördes en försöksordning med medicinsk cannabis i Danmark som gäller i fyra år. Det innebär att läkare får skriva ut medicinsk cannabis till patienter som inte blir hjälpta av annan behandling.

I somras beslöt den brittiska regeringen att läkare ska få lov att skriva ut cannabis i medicinskt syfte. Inrikesminister Sajid Javid framhöll dock att det inte är ett steg mot en allmän avreglering av cannabis.

2016 tilläts cannabis för medicinskt bruk i Australien, i övrigt är marijuana olagligt.

Nya Zeeland kommer att folkomrösta huruvida det ska bli lagligt att använda cannabis i landet. Omröstningen ska ske 2020.

Källor: UNODC, New York Times, Reuters, AFP