Nyheter

Lula kan fängslas - arresteringsorder utfärdad

Brasiliens ex-ledare Luiz Inácio Lula da Silva kan missa resten av presidentvalskampanjen, sedan landets domstol gett grönt ljus till att låsa in honom. Men Arbetarpartiet lär - i brist på andra dragplåster - inte ta bort honom från sina valaffischer.(TT)
Publicerad 5 april 2018

Det dröjde nästan elva timmar av tv-sända överläggningar innan Brasiliens högsta domstol, med minsta möjliga marginal, slutligen fällde sitt avgörande natten till torsdag. Sent på torsdagskvällen (svensk tid) kom beskedet att en domare utfärdat en arresteringsorder mot den forne presidenten.

Trots sakens juridiska natur kunde flera av domarna inte undvika att hänvisa till sammanträdets historiska betydelse. Luis Roberto Barroso, en av de sex domare som röstade ner Lulas begäran att tillfälligt slippa fängelse, slog fast att HD:s uppgift inte är att bedöma hans politiska arv utan att tillämpa lagen.

Kan diskas helt

Densamma kan dock tolkas tvärtom - med hänvisning till principen om rätten att betraktas som oskyldig innan en dom vunnit laga kraft. Det menade Ricardo Lewandoski, en av de fem som ville bifalla begäran.

””

Lula har dömts till tolv års fängelse för att ha låtit sig mutas av ett byggföretag, men har överklagat domen och ville slippa häkte under den fortsatta rättsprocessen. Efter HD-utslaget kan han bli fängslad inom några veckor.

Därmed kan favoriten inför presidentvalet i oktober, med runt 35 procents stöd, missa resten av sin valkampanj. Om domen mot honom dessutom fastställs i sista instans diskvalificeras han helt.

"Alla dragits in"

Men Arbetarpartiet (PT) och dess anhängare, som ser rättsprocessen mot honom som politiskt motiverad, lär inte överge honom.

””

TT: Ligger det något i den uppfattningen?

””

Ingen politiker i PT:s led har samma dragningskraft som Lula, varför partiet lär dra sig in i det sista för att välja en annan presidentkandidat.

””

Brasilien är dock djupt splittrat kring Lula. HD:s utslag lär stärka ultrahögerkandidaten Jair Bolsonaro, som hittills legat två i mätningarna på runt 17 procent.

TT