Nyheter

Macron och Putin i telefonsamtal om Syrien

Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes dito Emmanuel Macron har pratat i telefon om situationen i Syrien. Macron uppmanade Putin att använda sitt inflytande för att få stopp på kriget och återuppta förhandlingarna om en politisk lösning.(TT)
Publicerad 6 april 2018

Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes dito Emmanuel Macron har pratat i telefon om situationen i Syrien.

Macron uppmanade Putin att använda sitt inflytande för att få stopp på kriget och återuppta förhandlingarna om en politisk lösning.

"Presidenten betonade behovet av att få ett slut på den militära eskaleringen under de senaste månaderna för att skydda civilbefolkningen", skriver Élyséepalatset i ett uttalande, enligt Reuters.

Den franske presidenten ska även ha uttryckt sin förhoppning om att en regelbunden dialog mellan Frankrike och Ryssland ska bana väg för mer konkreta framsteg i Syrien.

Putin, å sin sida, informerade Macron om de Syriensamtal han hade med Turkiets och Irans ledare, Recep Tayyip Erdogan och Hassan Rohani, under deras möte i Ankara tidigare i veckan, meddelar Kreml enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax. Där betonade de tre ledarna stärkandet av Syriens "suveränitet, enhet och oberoende", enligt Kreml.

TT