Nyheter

Italien blockar EU:s Venezuela-utspel

EU vill sätta hårdare press på Venezuelas ledare Nicolás Maduro. Men Italien konstrar och ett gemensamt uttalande dröjer. Den självutnämnde presidenten Juan Guaidó anklagar Maduro för att planera en mångmiljardstöld.(TT)
Publicerad 4 februari 2019

I ett tv-tal på måndagen sade Guaidó att Maduros regering försöker föra över motsvarande drygt 10,8 miljarder kronor från den statliga utvecklingsbanken Bandes till ett finansinstitut i Uruguay.

Guaidó, som inte kom med bevis för utsagan, uppmanade Uruguays regering att inte tillåta transaktionen som enligt honom är "stöld av allmänna medel".

Någon kommentar från Venezuelas informationsdepartement fanns inte på kvällen svensk tid.

Tillskrev påven

Guaidó utropade sig till tillförordnad president den 23 januari. Han åberopade den rätten som nationalförsamlingens talman eftersom Maduro, enligt Guaidó, inte är landets rättmätige president.

Under dagarna som gått sedan presidentskapet ställts på spets har det internationella stödet ökat för Guaidó.

På måndagen meddelade den ännu sittande presidenten att han skrivit till påve Franciskus för att be om medling i det krisande landet.

””

Påven besöker för närvarande Förenade arabemiraten.

Oenighet i Rom

Sju EU-länder - med Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien i spetsen - anser nu att Guaidó är Venezuelas interimspresident, eftersom Maduro inte hörsammade deras uppmaning att utlysa nyval senast den 3 februari.

Under måndagen väntades ett officiellt gemensamt ställningstagande från EU. Men Italien satte klacken i marken när EU var på väg att ta till tuffare tongångar om läget i Venezuela.

Koalitionsregeringen i Rom är oenig om hur den venezuelanska krisen ska kunna lösas, uppgav flera diplomatiska källor för AFP.

””
””

I Grekland har det regerande vänsterpartiet Syriza öppet uttalat sitt stöd till Nicolás Maduro.

Öppet stöd

Tidigare på måndagen berättade utrikesminister Margot Wallström (S) för TT om det man då siktade på skulle bli EU-ländernas gemensamma syn på situationen i Venezuela:

””
””
””

Ordvalet är viktigt i sammanhanget, understryker Wallström; EU erkänner i folkrättslig mening inte Guaidó, men stöder honom öppet och ser honom som Venezuelas ledare.

Avvisar EU

””
””

Maduro avvisar konsekvent alla europeiska påtryckningar om att utlysa nyval. Hans regering meddelar att man kommer att se över Venezuelas relation till de EU-länder som tar Guaidós parti - och anklagar dem för att "officiellt underkasta sig den amerikanska regeringens strategi för att störta" Maduros styre.

””

Nödhjälp på väg

Även USA, Kanada och flera länder i Latinamerika stöder Guaidó. USA:s president Donald Trump har sagt att han ser ett militärt ingripande i Venezuela som ett alternativ.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau lovar motsvarande runt 350 miljoner kronor i humanitär hjälp till det krisplågade venezuelanska folket. Pengarna ska gå via grannländer och betrodda organisationer, enligt honom.

Den pressade Maduro har några vänner kvar i världen. Den ryske presidenten Vladimir Putins presstalesman Dimitrij Peskov säger att EU lägger sig i Venezuelas interna angelägenheter och försöker legitimera någon som illegalt tillskansat sig makt.

TT