Nyheter

Mamma fälld för könsstympning

En kvinna i London har befunnits skyldig till att ha könsstympat sin dotter. Hon kan nu dömas till upp till 14 års fängelse. Det är första gången som någon har fällts för brottet i Storbritannien. - Det kommer att skicka en chockvåg genom samhället.(TT)
Publicerad 1 februari 2019
””

Polisen började utreda fallet i augusti 2017 efter att en treårig flicka förts till sjukhus av sina föräldrar. Flickan blödde kraftigt och läkare upptäckte att hon hade tre skärsår i underlivet.

Under rättegången sade mamman, som har afrikanskt ursprung, att dottern hade skadat sig vid ett fall från en köksbänk. Men enligt fyra läkare, varav två experter på könsstympning, hade såren tillfogats av ett vasst instrument som en skalpell och kunde inte förklaras med ett fall.

Könsstympning är förbjudet i Storbritannien sedan 1985 och det är första gången som någon fällts för brottet. Dom mot kvinnan meddelas den 8 mars.

Flickans pappa, som också var åtalad, friades från anklagelserna om könsstympning och för att ha misslyckats med att skydda sin dotter.

TT