Nyheter

Många favoriter i ovisst fredspris

Blir det civilförsvaret i Syrien? Världens klimatkämpar? Fredsförhandlarna i Colombia? Eller kanske någon ryss? Och kan den norska Nobelkommittén återigen undvika läckor? Frågetecknen är lika många som vanligt inför offentliggörandet av årets fredspris.(TT)
Publicerad 6 oktober 2016

Klockan 11 på fredagsförmiddagen ska Kaci Kullman Five stiga fram i Oslo och berätta vem, vilka eller vad som hon och hennes kollegor har bestämt sig för att prisa i år.

I år har förhandssnacket länge handlat om den colombianska fredsprocessen. Sedan landets väljare i söndags överraskande röstat nej till fredsavtalet mellan regeringen och Farc-gerillan har dock favoritskapet försvunnit.

””

Syrien och klimatet

Harpviken har för egen del ryska människorättsveteranen Svetlana Gannusjkina som favorit. Samtidigt har en rad andra potentiella vinnare blivit mer och mer omtalade ju närmare offentliggörandet har kommit.

Vita hjälmarna - det frivilliga civilförsvaret i Syrien - gör enorma insatser i ett krigshärjat land och skulle ytterligare sätta fokus på världens värsta konflikt för tillfället.

Klimatavtalet COP21 - fjolårets stora uppgörelse i Paris - har fått grönt ljus från USA, Kina, Indien och EU och hyllas brett som ett nödvändigt sätt att också förebygga konflikter.

””

Inga läckor?

Frågan är samtidigt om Nobelkommittén för tredje året i rad också ska kunna hålla pristagaren hemlig. Från 2009 till 2013 avslöjades annars vinnaren redan på förhand av läckor till norsk tv - antingen i NRK eller TV2.

De två senaste åren har det dock varit tyst in i det sista.

TT