Nyheter

Mao-hyllningar ställs in

Flera konserter, som hade planerats i Australien för att hedra minnet av Mao Zedong 40 år efter hans död, har ställts in. Anledningen är att myndigheter i Australiens två största städer Sydney och Melbourne kritiserats i förhand för att tillåta hyllningar av "det värsta massmordet i mänsklighetens historia".(TT)
Publicerad 8 september 2016

Flera konserter, som hade planerats i Australien för att hedra minnet av Mao Zedong 40 år efter hans död, har ställts in. Anledningen är att myndigheter i Australiens två största städer Sydney och Melbourne kritiserats i förhand för att tillåta hyllningar av "det värsta massmordet i mänsklighetens historia".

Staden Sydney sade i tisdags att konserterna potentiellt kunde orsaka störningar och konflikter. I Australien bor ungefär 866 000 personer med kinesiskt ursprung, där ungefär hälften är födda i Kina. De äldre, som varit med under kulturrevolutionen och massakern på Himmelska fridens torg är generellt sett inte lika positivt inställda till det forna hemlandet som de yngre, som upplevt ett rikare, modernare Kina.

Arrangören till en konsert har sagt i en tv-intervju att den forne kommunistledaren uppmärksammats för sina misstag, men att hans arv och insats för kulturrevolutionen är viktigare.

TT