Nyheter

Marocko satsar grönt inför miljömöte

Två månader innan Marocko står värd för nästa klimatkonferens, COP22, tar regeringen krafttag för att minska energiförbrukningen i landets moskéer. Målet på längre sikt är att skära ner på energikostnaden med 40 procent för 15 000 moskéer i landet, som i genomsnitt förbrukar 90 kilowattimmar per dag.(TT)
Publicerad 6 september 2016

Målet på längre sikt är att skära ner på energikostnaden med 40 procent för 15 000 moskéer i landet, som i genomsnitt förbrukar 90 kilowattimmar per dag. Det handlar bland annat om lågenergilampor och solpaneler, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

100 moskéer ska vara energisnåla i slutet av året och 600 före mars 2019. Marockanska staten betalar 70 procent av investeringskostnaden i samfinansiering med Tyskland, enligt The Guardian.

COP22, årets upplaga av FN:s klimatkonferens, äger rum den 7 till 18 november i Marrakesh. Där ska genomförandet av Parisavtalet, den globala klimatöverenskommelse som slöts i fjol, diskuteras.

Marocko satsar hårt på att profilera sig som en ledare inom förnybar energi. Tidigare i år drog produktionen i gång i Noor 1, den första delen av vad som ska bli världens största solkraftspark, i utkanten av Saharaöknen. Fullt utbyggd ska anläggningen kunna producera el i samma storleksordning som en svensk kärnkraftsreaktor.

TT