Annons
Nyheter

Merkel nominerad men SPD rycker fram

Tysklands kristdemokratiska partier ställer sig bakom Angela Merkel som förbundskansler även i fortsättningen. Men de möter motstånd: socialdemokraterna, SPD, växer. De konservativa systerpartierna CDU och CSU enades i dag om att nominera Merkel inför förbundsdagsvalet den 24 september.(TT)
Publicerad 6 februari 2017

Tysklands kristdemokratiska partier ställer sig bakom Angela Merkel som förbundskansler även i fortsättningen. Men de möter motstånd: socialdemokraterna, SPD, växer.

De konservativa systerpartierna CDU och CSU enades i dag om att nominera Merkel inför förbundsdagsvalet den 24 september. I själva verket är de två partierna ganska oeniga om flyktingpolitiken. Framför allt för CSU, som har bas i Bayern, är frågan infekterad.

Annons

Huvudmotståndare i valet till förbundsdagen är socialdemokraterna, SPD, som den senaste tiden har stärkt sina siffror i opinionsmätningar. Tidningen Die Welt återger på måndagen en opinionsmätning som tyder på att SPD till och med har gått om kristdemokraterna i väljarpopularitet. Kanslerskandidaten Martin Schulz drar sympatisörer till partiet.

SPD får i mätningen 31 procents stöd mot 30 procent för CDU/CSU.

Angela Merkel meddelade i november att hon ställer upp igen, för en fjärde regeringsperiod.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons