Nyheter

Merkel stödjer maskeringsförbud

Att helt och hållet täcka sitt ansikte ska inte vara tillåtet. Det säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel på CDU:s kongress i Essen. Partiet har med stor majoritet valt om henne som partiordförande.(TT)
Publicerad 6 december 2016

Talet på partikongressen är en slags tidig symbolisk upptakt inför nästa års val, som enligt Merkel kommer att bli svårare än någonsin tidigare att vinna.

I uppenbart hopp om att lugna både gamla anhängare och de invandringsskeptiker som nu lockas av populistiska AFD sade hon att migrantvågen ställer krav på både nya och gamla invånare. Exempelvis kan man i ett land som Tyskland inte ha ansiktet dolt i offentligheten, à la de regler exempelvis de afghanska talibanerna står för, tycker Merkel.

””

"Otroligt år"

Hon beskrev 2016 som ett otroligt år, och nämnde bland annat terrorattackerna i Frankrike, de fortsatta försöken till skuldsanering i Grekland, och inte minst Tysklands fortsatta hantering av flyktingströmmarna.

Läget är nu under kontroll, men Merkel erkänner att det var svårt under förra året.

””

Hon tillade att det därför är väldigt viktigt att uppgörelsen med Turkiet om gränskontroller och flyktingplaceringar upprätthålls. Avtalet följs fortfarande, men beskrivs av experter som i fara efter kuppförsöket i Ankara i somras.

Efter talet belönades Merkel med flera minuters stående ovationer.

Merkel omvald

När kongressen gick till omröstning om vem som ska leda partiet i nästa val segrade Merkel med 89,5 procent av delegatrösterna. Det är ett rejält tapp jämfört med det nästan totala stödet - 96,7 procent - hon fick när hon valdes om som partiordförande för två år sedan.

Både Merkel själv och hennes parti har tappat stöd sedan beslutet att ta emot runt en miljon asylsökande förra året.

Kongressen pågår till och med onsdagen.

TT