Nyheter

Tre IS-misstänkta gripna i Tyskland

I flera gryningsräder mot flyktingboenden har två män och en pojke gripits i norra Tyskland misstänkta för att vara utsända av IS för att utföra terrordåd. Mycket tyder på att de tre kan ha kopplingar till terroristerna som slog till i Paris i november i fjol.(TT)
Publicerad 13 september 2016

De tre - 17, 18 och 26 år - ska i oktober i fjol ha rest från Syrien genom Turkiet och Grekland med falska syriska pass, och 17-åringen misstänks ha fått vapen- och sprängämnesträning i IS-fästet al-Raqqa i Syrien, enligt AFP.

De ska ha fått passen, mobiltelefoner med särskilt anpassade kommunikationssystem samt fyrsiffriga belopp i dollar av sina uppdragsgivare, uppger tyska åklagare i ett uttalande. Antingen förberedde de tre en attack eller inväntade instruktioner som en så kallad sovande cell.

Mot flyktingboenden

De greps i räder utförda av cirka 200 poliser mot flyktingboenden i den nordliga delstaten Schleswig-Holstein, som gränsar till Danmark. "Omfattande material" ska ha beslagtagits.

Inrikesminister Thomas de Maiziere uppger att de tre kan ha kopplingar till terroristerna som slog till i Paris i november och dödade 130 människor.

””

Samma tillverkare

Enligt ministern har de förfalskade passen också kommit från samma tillverkare som försåg terroristerna i Paris med deras dokument.

De gripna ska ha kommit till Tyskland i mitten av november. Enligt Thomas de Maiziere har tysk polis spanat mot de tre nu gripna i flera månader och bland annat avlyssnat deras telefoner. Ministern säger att det därför inte under någon fas av skeendet funnits risk för att de misstänkta skulle kunna utföra någon attack.

TT