Nyheter

Mord på 17-åring oroar Londonbor

En 17-årig flicka har skjutits ihjäl i Londonstadsdelen Tottenham. Bara några kilometer därifrån sköts samma kväll en tonårig pojke, som nu vårdas med livshotande skador. Våldsdåden oroar många i den brittiska huvudstaden, där fler människor mördats de senaste månaderna än i New York.(TT)
Publicerad 3 april 2018

En 21-årig kvinna blev vittne till måndagskvällens mord i Tottenham, då skotten avlossades från en bil.

””

David Lammy, Labour-parlamentsledamot för stadsdelen, är djupt oroad över de allt fler våldbrotten i London, i synnerhet i hans eget område.

””

Ingen gripen

Ingen har gripits för mordet, inte heller för skjutningen tre kilometer därifrån, i Walthamstow, där en 16-årig pojke skadades. I samma stadsdel knviskars även samma kväll en 15-åring, vars skador beskrivs som bestående men inte livshotande.

Statistik från polismyndigheterna i de båda storstäderna visar att det för första gången i modern historia begås fler mord i London än i New York. I februari mördades 15 personer i den brittiska huvudstaden, att jämföra med 14 i New York. Även i mars begicks fler mord i London, då sammanlagt 22 personer föll offer för dödligt våld.

40-procentig ökning

Antalet mord har ökat med nästan 40 procent i London under de senaste tre åren, medan den långsiktiga utvecklingen i New York varit den motsatta: mordfrekvensen har minskat med 87 procent sedan 1990.

””

I Storbritannien kan fängelsestraff utdömas för den som två gånger ertappas med att bära kniv. En av orsakerna till det ökande dödliga våldet i London kan vara att domstolarna inte utnyttjar den möjligheten, enligt Sean Yates, chef för en våldsrotel vid Scotland Yard.

TT