Annons
Nyheter

Nato vill att Ryssland stoppar våld i Ukraina

Efter den "allvarligaste ökningen av våld på länge" vill Nato-chefen Jens Stoltenberg att Moskva ska ta de proryska rebellerna i östra Ukraina i örat. - Vi uppmanar Ryssland att använda sitt avsevärda inflytande på rebellerna för att få ett slut på våldet, säger Stoltenberg.(TT)
Publicerad 1 februari 2017
””

Våldet är koncentrerat kring Avdiivka, strax norr om Donetsk, som fungerar som rebellsidans huvudstad. Under fyra dagars eldgivning från båda sidor har ett 20-tal personer dödats.

Stoltenberg konstaterar att vapenvilan inte respekteras, och Kiev och Moskva utväxlar beskyllningar om vem som satt i gång den senaste våldsvågen.

Annons

Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen (OSSE) uppger att ett värmekraftverk fått svåra skador i striderna kring Avdiivka. Omkring 22 000 människor har därför förlorat tillförseln av vatten och värme, samtidigt som temperaturen krupit ner till minus 20 grader nattetid.

Enligt Kiev har ett ukrainskt militärt transportflygplan också skadats av beskjutning från en rysk gasplattform i Svarta havet.

FN:s säkerhetsråd uttryckte natten till onsdagen svensk tid "stark oro kring den farliga försämringen av situationen". Uttalandets formuleringar kom från Ukrainas regering, men Ryssland hade inga invändningar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons