Annons
Nyheter

Allianser stärks efter Nordkoreas robottest

För första gången sedan Donald Trump blev USA:s president har Nordkorea avfyrat en robot. Vita huset lovar fördjupade allianser för att stå emot hotet från Pyongyang.(TT)
Publicerad 12 februari 2017
””

Roboten avfyrades i riktning mot Japanska havet strax före klockan 8 på söndagsmorgonen lokal tid, och färdades runt 50 mil innan den föll ned i havet. Det blir ett första test för Donald Trump i Nordkoreapolitik som nytillträdd president. Sydkoreas försvarsdepartement gör bedömningen att Nordkorea spänner musklerna inför den nya amerikanska regeringen.

"Ingen överraskning"

Annons

Trumps regering väntade sig en nordkoreansk "provokation" strax efter tillträdet, och kommer nu överväga hur ett svar ska se ut för att visa att USA inte söker upptrappning, säger en amerikansk myndighetskälla till Reuters.

””

Vilken typ av ballistisk robot som sköts upp är inte klarlagt, men det rör sig inte om en interkontinental robot (ICBM), enligt USA:s försvarsdepartement.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un uppgav i sitt nyårstal att landet var nära att genomföra testuppskjutningar av en sådan, som fullt utvecklad skulle kunna nå USA.

Donald Trump, som då inte hade svurits in som president, svarade på Twitter: "Det kommer inte att hända!"

Enligt nyhetsbyrån Yonhap misstänker den sydkoreanska militären att det kan ha varit ett test av en medeldistansrobot av typen Musudan. I oktober testade Nordkorea den typen av robot två gånger från samma flygbas, i provinsen Norra Pyongan, i landets västra delar.

"Farlig robot"

Men Mark Hertling, pensionerad generallöjtnant i den amerikanska armén, säger till CNN att söndagens robot kan flyga längre än Musudanroboten.

””

Orsaken till att robotar skjuts ut över Japanska havet antas vara att de har så pass dålig träffsäkerhet, och att målet främst är att se hur långt de når. Syftet med söndagens test kan också ha varit att prova ett värmeskydd, eller om roboten, om den bär viss last, kunde stå emot g-krafter.

Vid ett besök i Seoul i början av februari varnade USA:s försvarsminister James Mattis Pyongyang.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons