Nordkorea firade 70 år - utan kärnvapen
Tiotusentals soldater i strikta, gröna uniformer intog Pyongyangs gator. Med klassiskt höga benlyft och stor precision hyllade de hemlandets födelsedag inför ledaren Kim Jong-Un som gjorde honnör från sitt podium. Men trots att den slutna diktaturen i fjol hävdade att man provsprängde en vätebomb visades ingen sådan upp.
””
De största vapnen som visades upp under paraden var kortdistansrobotar, uppger en AFP-reporter på plats. I stället hyllades ekonomisk utveckling och ett framtida enande av den koreanska halvön. Tusentals koreaner viftade med den blå-röd-vita flaggan, dansare framträdde, flygformationer i de Nordkoreanska färgerna syntes på himlen - och inga uppenbara pikar mot USA förekom.
Upptinade relationer
Men Nordkoreas attityd gentemot USA är långt ifrån underdånig. Shin Beom-Chul visar en bild från det historiska toppmötet mellan Kim och USA:s president Donald Trump i juni, där den något kortare Kim stirrar Trump rakt in i hakan.
””
Det är bara ett år sedan de verbala förolämpningarna mellan Kim och Trump haglade. Då hade Pyongyang genomfört flera robottester och invånarna i USA-territoriet Guam i Stilla havet fick flygblad där de manades att "inte titta direkt mot eldbollen" om Nordkorea anfaller.
Men i vårvintras skedde en upptining, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i Sydkorea. Det banade väg för Trumps resa till Singapore i juni, där han inför världspressen mötte Kim.
Efteråt slog sig Trump för bröstet och hävdade att kärnvapenhotet i princip var borta. Men det dokument som ledarna skrev under kritiserades för att vara urvattnat. Det hette enbart att Nordkorea förbinder sig att "arbeta mot total nedrustning på den koreanska halvön".
Riskerar status quo
Vad det egentligen betyder är själva knäckfrågan. USA vill att Nordkorea ska deklarera sina vapeninnehav och att det ska genomföras en övervakad skrotning av vapen. Nordkorea anser att nedrustningen ska omfatta hela den koreanska halvön, inklusive Sydkorea vars militära samarbete med USA ses som ett hot i norr.
””
Shin säger att grannen är svår att tolka men att Sydkorea vill försöka bidra till att medla fram en gemensam syn på nedrustningsbegreppet. Vägen dit är dock en svår balansgång, kantad av det sanktionstyngda Nordkoreas önskan om normaliserade relationer med omvärlden. Förväntningarna är höga på president Moon Jae-Ins möte med Kim i norr senare i september.
””
Artig ton
Ett problem är att både Nordkorea och USA anser att man redan visat sin goda vilja, att det är upp till "andra sidan" att ta nästa steg. Efter toppmötet ställde USA in en planerad militärövning med Sydkorea. Och Nordkorea har demolerat testanläggningen Punggye-ri, där landets sex kärnvapenprov sägs ha utförts.
Bedömare anser dock att Punggye-ri hade gjort sitt och påpekar att det kan finnas andra anläggningar. Nyligen varnade internationella atomenergiorganet IAEA för att Nordkorea verkar vidareutveckla sitt kärnvapenprogram.
En frustrerad Trump ställde i augusti in sin utrikesministers resa till Nordkorea, med hänvisning till "otillräckliga framsteg". Men han har behållit en artig ton gentemot Kim. Det återstår dock att se om han gratulerar diktaturen på 70-årsdagen. Det gjorde däremot det kinesiska sändebudet Li Zhanshu, en av sju medlemmar i landets mäktiga politbyrå, som satt intill Kim på podiet. Bland de inbjudna gästerna syntes även Mauritaniens president Mohamed Ould Abdel Aziz samt den franske skådespelaren Gerald Depardieu, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
TT