Annons
Nyheter

USA: Dags att ställa Nordkorea till svars

FN:s säkerhetsråd fördömer enhälligt Nordkoreas robottest. "Det är dags att ställa Nordkorea till svars - inte bara genom ord utan genom handling", säger USA:s FN-sändebud Nikki Haley i ett uttalande.(TT)
Publicerad 13 februari 2017

Provskjutningen är landets första sedan Trump svors in i januari, och försvarshögkvarteret Pentagon beskriver den slutna diktaturens vapenprogram som ett allvarligt hot mot rikets säkerhet. USA kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att bemöta hotet, enligt Pentagon.

På måndagen kommenterade också USA:s president Donald Trump uppskjutningen.

””
Annons

Ny robottyp

Roboten som avfyrades var en ny typ av medeldistansrobot, Pukguksong-2, som avfyrades över Japanska havet, enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA. Den färdades 50 mil innan den föll ner i havet. Landets diktator Kim Jong-Un närvarade vid testet. Nyhetsbyrån skriver även att regimen "tog hänsyn till grannländernas säkerhet".

Tidigare under måndagen fördömde FN:s generalsekreterare António Guterres uppskjutningen.

"DPRK:s (Nordkoreas) ledning måste återgå till att tillmötesgå sina internationella förpliktelser och till vägen mot kärnvapenavveckling", skriver Guterres i ett uttalande.

"Oacceptabelt"

Japan har uttryckt stark kritik mot grannlandets senaste drag. Landets premiärminister Shinzo Abe, som träffade USA:s president Donald Trump i helgen, kallar Nordkoreas agerande "fullständigt oacceptabelt".

Även Ryssland och Kina har anslutit sig till dem som är kritiska mot Pyongyangs robottest. Kina, Nordkoreas viktigaste vän i regionen, förklarar att provskjutningen bryter mot FN:s resolutioner. Ryssland har en liknande ståndpunkt, men lägger till att parterna borde avstå från handlingar som riskerar att öka spänningarna på Koreahalvön.

FN:s säkerhetsråd har beslutat om sanktioner i sex omgångar mot Nordkorea sedan landets första kärnvapenprov 2006. Senast i höstas beslutade rådet om sanktioner med ett tak för kolexport till Kina.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons